default_mobilelogo

Kontakti

Gracac.info

 

Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za Božić. Adventski vijenac je simbol borbe čovjeka kršćanina protiv životnog mraka.

Ta je borba puna nade, jer ukrašeni adventski vijenac označava pobjedu Krista Gospodina.

U vijenac se umeću četiri svijeće koje označuju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti - stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak.

Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa.

Dragi župljani:
U proteklih nekoliko mjeseci Frama je na Gračacu krenula sa intenzivnijim radom i djelovanjem.

Nakon zanimljivog gostovanja u Sarajevu, gdje su predstavljali ogranak Župe Gračac i uživali u programu Frama festa i druženju mladih ljudi u zajedništvu, u dogovoru u prostorijama župne kuće došli su na ideju za projekt koji barem do sada nikada nije bio proveden u našoj Župi.


 

Svojim složnim i marljivim ručicama odlučili su izraditi adventske vijence, ukrasiti ih na najljepši mogući, prikladan i skroman način, te ih ponuditi župljanima župe Gračac. Nakon skupljenog materijala, grančica, svijeća i drugih ukrasa, svaki od članova je napravio vlastite vijence. Već večeras svježe napravljeni bili su poredani u hodniku, a neki od njih već su dobili svoje kupce, koji su poželjeli da baš jedan ručno izrađen adventski vijenac bude dio božićnog ugođaja u njihovu domu, te da na prepunom božićnom stolu ispuni svoju lijepu i skromnu adventsku ulogu.

Frama je odlučila skupljeni novac potrošiti na dobro djelo. Dio novca će se iskoristit da bi se pribavile namirnice za starije i nemoćne župljane u župi, zapravo za one kojima bude najpotrebnije. Članovi će se potruditi da osobno obiđu odabrane župljane i barem im na taj način pokažu osjećaje ljubavi i zajedništva koji nas trebaju pratiti kroz božićno vrijeme, a uostalom i kroz cijeli život.

TEKST: Mladen Topić
SLIKE: Ana Vladić