Kontakti

Gracac.info

 

" `U Africi svako jutro probudi se lav i on je svjestan da tog jutra mora trčati i da mora biti brži od gazele.Ako ne bude brži od gazele, onda će on tako jednostavno umrijeti od gladi.
Svako jutro se u Africi probudi gazela i ona je svjesna da mora toga jutra trčati, i tako stalno, jer ako ne bude trčala sustići će je lav i ona će platiti glavom, izgubiti život.
Kad ustaneš svakoga jutra nemoj se pitati jesam li lav ili gazela, nego trči!`
Mi smo počeli još jednu novu godinu, i valja nam opet trčati ispočetka.Nemojte se pitati `Jesam li ja lav ili gazela?`.Nemojte se pitati `Je li onaj drugi od mene moćniji, strašniji, bogatiji..?`, nego trči jer ako trčiš sigurno ćeš uspjeti i ostvariti svoj cilj, a to je da ćeš biti čovjek koji će zahvaljujući svome trudu i muci i naporu preživjeti i na taj način čuvati svoju obitelj."- rekao je u današnjoj propovijedi fra Mato.

S tim riječima želimo svima sretnu i uspješnu Novu 2018. Godinu uz puno zdravlja, sreće i blagostanja!

Danas je u župi Gračac održana misa za Novu godinu na kojoj je pročitana statistika za proteklu 2017. godinu.

Sinoć je u 19 sati  pred dobro ispunjenom župnom dvoranom održana predstava Božićna priča koju su pripremili i odglumili župljani župe Gračac.U dvorani su bile izložene jaslice koje su sa svojim obiteljima napravili učenici osnovne škole.

 

Božićna priča je djelo Charlesa Dickensa u kojem je glavni lik Skruž, škrti starac koji čitav život odbija ljude od sebe.Skruža posjećuju duhovi prošli, sadašnjih i budućih Božića koji pokazuju Skružu njegov sebični život i usamljen završetak. Skruž se pokaje za sve što je učinio i odlučuje postati bolji, srdačniji čovjek.

Ova priča pokazuje kako nikad nije kasno popraviti greške iz prošlosti i postati bolji čovjek. A to i jest ono na što nas Isus poziva. I nema boljeg načina dočekati Kristovo rođenje nego u okruženju naših bližnjih.

Danas je u župi Gračac održana misa zahvalnica za proteklu 2017. godinu.Danas su bitna dva događaja, a to su zahvalnost i molitva za obitelj. "Često puta mi nekako zasjenjujemo pitanje obitelji nekakvim drugim našim potrebama i stvarnostima.Ako se i o čemu može govoriti kao o ugroženoj stvarnosti to je obitelj."- rekao je u propovijedi fra Mato. "Zahvalimo se Bogu što nas čuva i kao zajednicu i kao župu i kao obitelj.I molimo Boga da ne zaboravimo da je On baš onaj koji je temelj našega života, i ekonomskog, i socijalnog, i emocionalnog, i moralnog, te ako se znamo osloniti na Boga onda će sve biti obnovljeno drugim radosnijim životnim pojavama."  

Sutra, na Novu Godinu, biti će mise kao i nedjeljom u 8:30 i u 11:00 .Sutra je i Sveta Bogorodica Marija. Na misi u 11 sati pročitat će se statistike župe.   U subotu je Bogojavljenje ili Sveta tri kralja.Mise će biti u 8:30 i u 11:00. Blagoslov vode u subotu samo na misi u 11 sati. Bogojavljenje je Svjetski dan svetog djetinjstva zato će se u subotu pokupiti lemuzina za misije.


Večeras pred dobro ispunjenom župnom dvoranom na Gračacu izvedena je predstava Mećava koju je izveo Dramski asambl KSC Prozor-Rama.

Mećava je drama Pere Budaka koja govori o uobičajenom životu u Lici te opisuje tradicionalne odnose unutar obitelji i šire zajednice gdje je stalan sukob starih i novih načina razmišljanja.
To je priča o mladoj djevojci Maši koja 7 godina čeka zaručnika Ivana koji je otišao raditi u Ameriku. U mećavi vuci napadaju mladog momka Perelju te mu Mašini otac Jole i majka Manda pomažu. Maša i Perelja se zaljube i Maša ostane trudna. Mašin otac Jole htjedne ubiti Perelju no Maša mu se zakune da će se udati za Ivana ako Jole poštedi Perelju. Ivan se vrati iz Amerike i oženi Mašu. Kada saznaju da je trudna odvedu je doktoru gdje Ivan saznaje da dijete nije njegovo te Mašu otjera natrag ocu i majci. Jole ne prihvaća da se "kopile" rodi u kući pa Maša rodi u staji. Maša rodi dječaka i nadijene mu ime Makica po pokojnom bratu. Tada se Jolino srce smekša te on prihvati i dijete i Mašu i Perelju.