Gračac

www.gracac.info

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Vijesti
Vijesti

Radovi na crkvi u Gračacu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 8
LošeOdlično 

Posljednji nekoliko dana započeti su radovi na našoj crkvi. Svima opće poznato riječ je mjenjanju prozora na župnoj crkvi i podizanju crkvenog zvonika.
Što se tiče prozora postavljeni su novi prozori iz staklenorezačke radionice Orašje, a slike koje će biti ugrađene u prozore uradio je Đuro Seder. To nisu obične umjetničke slike nego slike koje se još zovu i vitrai s motivima Isusa Krista iz Evanđelja.

Slike -vitrai će biti postavljeni na svih petnaest prozora crkve. S unutrašnje strane  slike-vitrai će biti vidljive, dok s vanjske strane će biti spojene na električnu struju kako bi tijekom noći bile vidljive i osvijetljene.

Ažurirano Ponedjeljak, 10 Listopad 2011 22:24 Više...
 

Škrobućani - Papci

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 14
LošeOdlično 

Škrobućani su selo smješteno iznad riječice Gračanice planine Rogulje i Debele kose. Čine ga zaseoci Škrobućani-Papci, Šarovina, Bare, Osojnica, Munikoza ili Ričica i Stepen.
Ima još razbacanih kuća izvan ovih zaseoka koji pripadaju Škrobućanima.

Škrobućani su smješteni po kosi i blagoj strani ispod brda Kerepovine. Dijeli se na papke i muslimansko selo. Ispod sela prema istoku jeŠpija i koje istječe potok Špionjak. Južno od Škrobućana je selo Munikoze ili ričica.

Selo je smješteno desno od potoka Ričice u strani ispod zaravni Munikozinih stina. Ispod planine Rogulje južno od Munikoza je selo Osojnica. Zapadno od Ričice na kosi između Rike i Velikog potoka nalazi se selo Bare. Na kosi između Velikog i Mračnog potoka nalazi se selo Stepen. Između Mračnog potoka i potoka Crime smješeno je selo Šarovina.

Uškrobućanima - Papcima je nađena velika količina starog novca 1931.godine. Mnogo ljudi je prije umrlo od kuge. Danas u Škrobućanima živi 81 katolik u 16 obitelji.

 

Ažurirano Srijeda, 28 Rujan 2011 21:43 Više...
 

Džem od šljiva-recelj

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 14
LošeOdlično 

Novo vrijeme donijelo je sa sobom i promjene u svakoj sferi života. Ono što je nekada bio način življenja većinom je odbačeno i zaboravljeno. Ipak, starije generacije donekle su uspjele očuvati barem neke stare običaje i djelić tradicije. Jesen je sa sobom donijela je i jesenske plodove od kojih se priprema zimnica.

U toplim rujanskim danima počela je berba šljiva, kako saznajemo od naših mještana ove godina će ih biti samo za džem (mermeladu, pekmez ili recelj).

Ažurirano Četvrtak, 15 Rujan 2011 22:31 Više...
 

Proslava Male Gospe u Jablanici

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 6
LošeOdlično 

Jučer 8.rujna u Jablanici je svečano proslavljen blagdan Male Gospe. Koncelebrirano misno slavlje u kojem je sudjelovalo 10 svećenika a svetu misu predvodio je fra Mate Dragićević svećenik iz Mostara.

Jablanički župnik don Ivan Zovko prije početka misnog slavlja pozdravio je sve prisutne vjernike kojima je zahvalio za dolazak i poželio ugodan boravak u Jablanici.

Ovo slavlje svojim divnim pjevanjem uzveličao je crkveni zbor iz Međugorja. Brojni domaći i raseljeni župljani, hodočasnici iz susjednih župa prijatelji Jablanice i Gospini štovatelji ispunili su sav prostor u crkvenom dvorištu pripremljen za ovu zgodu. Posebno moramo naglasiti to da su mnoge naše župljanke hodočastile u Jablanicu.

Kažu da od rata nikada nije bilo toliko naroda na Malu Gospu u Jablanici. Predivno vrijeme uveličalo je ovogodišnje slavlje u Jablanici.

Ažurirano Petak, 09 Rujan 2011 14:55 Više...
 

Sezona kupanja na Jablaničkom jezeru

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 10
LošeOdlično 

Kao i svake godine pa i ove djeca su svoj odmor proveli na jezeru. Uz visoke srpanjske temperature mnogi su uživali na novootvorenoj plaži na Gračacu koja je uređena.

Zahvaljujući udruzi Ramska dolina plaža je dobila svoj novi izgled koji će mo prikazati kroz niz fototografija u sljedećim člancima.

Kako su djeca i odrasli uživali u kupanju možete pogledati na sljedaćim fotografijama.

 

Ažurirano Petak, 09 Rujan 2011 12:37 Više...
 


Stranica 6 od 13

Uredništvo

Eko udruga „Mladi i priroda“
88443  Gračac bb, Prozor -Rama
Bosna i Hercegovina

Vremenska prognoza za Gračac