Gracac.info

Internet portal mjesta Gračac općina Prozor-Rama

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Vijesti
Vijesti

Zimsko računanje vremena

E-mail Ispis PDF

U noći s 29. na 30. listopada započet će zimsko računanje vremena i  kazaljke na satu pomaknuti će se jedan sat unatrag, s tri sata na dva, čime će se te noći "dobiti" jedan sat spavanja.

Nakon pomicanja sata, očekuju se "kraći" dani u poslijepodnevnim satima. Pomicanje kazaljki ne događa se u svim državama svijeta, niti se kod onih koji miču kazaljke događa u isto vrijeme.

U Meksiku, Kanadi i većini SAD-a  satovi se pomiču u noći sa 6. na 7. studenog.

Ažurirano Subota, 29 Listopad 2011 20:25
 

Raspored misa po grobljima u Gračacu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 3
LošeOdlično 

Budući da se bliži blagdan Svi Sveti, s tim počinju i mise po grobljima. Župa Gračac ima mnogo zaseoka, i skoro svaki zaseok ima svoje groblje.


Raspored misa po grobljima je sljedeći:

*subota, 22. listopad    Vladići u 11 sati.

*nedjelja,  23. listopad  Slatina u 11 sati.

*subota, 29. listopad  Luke u 11 sati i Gorica u 11 sati.

*nedjelja, 30. listopad  Kućani u 11 sati i Tošćanica u 13 sati.

*utorak, Svi Sveti 1. studeni  Hudutsko u 13 sati i Trišćani u 13 sati.

*srijeda, Dušni dan 2. studeni  Ustirama u 11 sati, Banj brdo u 13 sati i Gračanica u 13 sati.

*nedjelja, 6. studeni  Škrobućani u 11 sati.

 

 

Ažurirano Nedjelja, 16 Listopad 2011 12:42
 

Radovi na crkvi u Gračacu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 8
LošeOdlično 

Posljednji nekoliko dana započeti su radovi na našoj crkvi. Svima opće poznato riječ je mjenjanju prozora na župnoj crkvi i podizanju crkvenog zvonika.
Što se tiče prozora postavljeni su novi prozori iz staklenorezačke radionice Orašje, a slike koje će biti ugrađene u prozore uradio je Đuro Seder. To nisu obične umjetničke slike nego slike koje se još zovu i vitrai s motivima Isusa Krista iz Evanđelja.

Slike -vitrai će biti postavljeni na svih petnaest prozora crkve. S unutrašnje strane  slike-vitrai će biti vidljive, dok s vanjske strane će biti spojene na električnu struju kako bi tijekom noći bile vidljive i osvijetljene.

Ažurirano Ponedjeljak, 10 Listopad 2011 22:24 Više...
 

Škrobućani - Papci

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 14
LošeOdlično 

Škrobućani su selo smješteno iznad riječice Gračanice planine Rogulje i Debele kose. Čine ga zaseoci Škrobućani-Papci, Šarovina, Bare, Osojnica, Munikoza ili Ričica i Stepen.
Ima još razbacanih kuća izvan ovih zaseoka koji pripadaju Škrobućanima.

Škrobućani su smješteni po kosi i blagoj strani ispod brda Kerepovine. Dijeli se na papke i muslimansko selo. Ispod sela prema istoku jeŠpija i koje istječe potok Špionjak. Južno od Škrobućana je selo Munikoze ili ričica.

Selo je smješteno desno od potoka Ričice u strani ispod zaravni Munikozinih stina. Ispod planine Rogulje južno od Munikoza je selo Osojnica. Zapadno od Ričice na kosi između Rike i Velikog potoka nalazi se selo Bare. Na kosi između Velikog i Mračnog potoka nalazi se selo Stepen. Između Mračnog potoka i potoka Crime smješeno je selo Šarovina.

Uškrobućanima - Papcima je nađena velika količina starog novca 1931.godine. Mnogo ljudi je prije umrlo od kuge. Danas u Škrobućanima živi 81 katolik u 16 obitelji.

 

Ažurirano Srijeda, 28 Rujan 2011 21:43 Više...
 

Džem od šljiva-recelj

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 14
LošeOdlično 

Novo vrijeme donijelo je sa sobom i promjene u svakoj sferi života. Ono što je nekada bio način življenja većinom je odbačeno i zaboravljeno. Ipak, starije generacije donekle su uspjele očuvati barem neke stare običaje i djelić tradicije. Jesen je sa sobom donijela je i jesenske plodove od kojih se priprema zimnica.

U toplim rujanskim danima počela je berba šljiva, kako saznajemo od naših mještana ove godina će ih biti samo za džem (mermeladu, pekmez ili recelj).

Ažurirano Četvrtak, 15 Rujan 2011 22:31 Više...
 


Stranica 6 od 13

Urednica

Matea Džankić
Gračac bb,
88443  Gračac, Prozor -Rama
Bosna i Hercegovina

Email: mateadzankic25@gmail.com

Vremenska prognoza za Gračac