Gracac.info

Internet portal mjesta Gračac općina Prozor-Rama

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Vijesti
Vijesti

FOTO: Snijeg u Donjoj Rami

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 19
LošeOdlično 

Vijest dana kod nas kao i u cijeloj zemlji je snijeg, u stvari ogromne količine snijega koje su paralizirale svako kretanje.

Počelo je jučer prilično bezazleno, kako se činilo, mada su meteorolozi najavljivali obilne padavine.

Jutro je počelo sa niskom temperaturom oko -10 i oko 26 cm snijega da bi pred mrak već visina dosegla nekih 40 cm.

Vrijedne ruke naših mještana, sa širokim lopatama očistili su sve potrebne putove, a nekako popodne stigla je pomoć u vidu grtalice koja je čistila glavne prometnice i kroz sela. Za djecu je ovo veselje jer se mogu sanjkati i uživati na snijegu.

Jutrošnje buđenje je bilo iznenađenje za sve. Dočekalo je nas preko 80 cm snijega, a uz sve to uporno je padao i moglo se primijetiti kako raste. Slijedi ponovno borba lopatama da počistimo sav novi snijeg, jer se mora do drvarnice po drva, probiti se do trgovine i tako to.

Već iza podneva mjerimo oko 102 cm na ravnoj površini, ali se stanje iz minute u minut mijenja. Poneko je zabrinut situacijom, poneko mlađi i uživa u ovome. Sve u svemu dobro se držimo.

Bitno je samo da ima struje. Slušamo vijesti i saznajemo da su blokirana vozila na putu za Mostar, u tunelu Salakovac, a tamo ima i naših mještana koji čekaju pomoć.

Iznova se moramo diviti našim cestarskim službama koje je opet u sred zime „iznenadio“ snijeg.

Pripremio: Milenko Krajinović

Klikom na opširnije možete pogledati fotografije.

 

Ažurirano Subota, 04 Veljača 2012 15:19 Više...
 

Sviralo moje mladosti

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 8
LošeOdlično 

Danas u poslijepodnevnim satima smo posjetili Nikolu Povlovića koji nam je odlučio pokazati svoje malo remek-djelo. Riječ je o guslama ili kako to Nikola voli reći sviralo moje mladosti.

Nikolina priča je sljedeća:

Rođen je 1. lipnja 1944. u selu Pavlovići koje sada rijetko posjećuje zbog nepristupačnog puta koji je obavijen šumom. Po zanimanju je trgovac i veći dio života je proveo rađeći za svoju obitelj. Danas živi u Trišćanima sa svojom obitelji. Trenutno je u mirovini. Svoje slobodno vrijeme provodi s unucima i radeći poslove primjerene životu na selu.

U svojim mladim danima Nikola je živio u selu Pavlovići gdje nije bilo druge svirke osim one koju samo možeš sam napraviti. Bijaše to razdoblje 1960. godine. Obradu drveta i pravljenje svirala su vidjeli  od svojih djedova i oni su kao djeca  počeli obrađivati drvo i praviti svirala: frulu, tamburicu, gusle...

Ažurirano Nedjelja, 29 Siječanj 2012 01:32 Više...
 

Veliki interes za tvornicu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 9
LošeOdlično 
Nakon višemjesečnih razgovora ovih dana je u radnom posjetu općini Prozor - Rama bio gosp. Drago Čuljat, osoba koja je iskazala interes za osnivanje tvrtke za proizvodnju tekstilnih proizvoda u ovoj općini.
Tijekom boravka u Prozoru - Rami, gospodin Čuljat je sa svojim suradnicima izvršio pregled pogodnih lokacija za formiranje tvornice, te izvršio ostale pripremne radnje za otvaranje proizvodnog pogona.

Kao najpogodnija lokacija utvrđena je postojeća tvornica u vlasništvu Dekorative d.o.o. Prozor - Rama, koja je smještena u Gračacu. Konkretni dogovori sa direktorom tvrtke Dekorativa privedeni su kraju, definirana je cijena i ostali uvjeti, te se uskoro može očekivati i kupoprodajni ugovor.

Ažurirano Subota, 21 Siječanj 2012 00:19 Više...
 

Statistika župe Gračac

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 7
LošeOdlično 

Već odavno, na početku svake godine, prilikom blagoslova obitelji, sve župe ramskog kraja prakticiraju izradu statistike za proteklu godinu (broj župljana, rođenih-krštenih, umrlih, vjenčanih parova itd.)

Zbog više razloga, statistika od godine do godine većinom se razlikuje.
Ako podatke za prošlu godinu usporedimo s onima za 2010. godinu,  župa Gračac ima manji broj župljana.

 

Župa GRAČAC

 

MATICA

2006.

2007.

2008.

2009.

2010.

2011.

KRŠTENI

18

13

16

15

13

16

UMRLIH

11

11

11

20

10

12

VJENČANIH

7

10

12

9

16

27

PRVOPRIČESNIKA

14

17

16

9

17

16

Ažurirano Srijeda, 11 Siječanj 2012 12:57 Više...
 

Dovršeni radovi na crkvi Sv. Ante u Gračacu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 7
LošeOdlično 

Nakon što je ogradio i uredio okoliš crkve (crkveno dvorište) te u lijepo uređenom travnjaku ispred crkve postavio kip svetog Ante Padovanskog (kiparski rad Kuzme Kovačića) i osvijetlio ne samo eksterijer crkve nego i cijeli park oko crkve , fra Jure Perić uspio je nekoliko dana prije Božića okončati radove na tornju crkve koji je sada, ne samo zbog estetskih nego prije svega zbog funkcionalnih razloga , viši za 4 metra.

Radove je , prema projektu inž. Ante Tomića ,izvela lokalna građevinska tvrtka Ometala d.o.o. a toranj je zidan specijalnom opekom i obložen sedrom kako bi se uklopio u postojeće zidove crkve .

Zvona su elektrificirana i zaštićena mrežom ,a promijenjen je i bakreni lim kojim je bio pokriven toranj i sakristija.Isto tako fra Jure je ,uz pomoć svojih župljana , bivših župljana , braće redovnika te uz pomoć općine Prozor-Rama u relativno kratkom periodu uspio skupiti novac i umjesto starih, uglavnom nefunkcionalnih prozora, postaviti vitražne prozore (vitraje) izvandrednih kolorita koje je uradio Đuro Seder , jedan od vodećih slikara sakralne umjetnosti u Hrvatskoj , inače autor freske svetog Ante koja se nalazi na zidu iza oltara crkve.

Ažurirano Subota, 07 Siječanj 2012 16:17 Više...
 


Stranica 5 od 13

Urednica

Matea Džankić
Gračac bb,
88443  Gračac, Prozor -Rama
Bosna i Hercegovina

Email: mateadzankic25@gmail.com

Vremenska prognoza za Gračac