Gračac

www.gracac.info

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Vijesti
Vijesti

Veliki interes za tvornicu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 9
LošeOdlično 
Nakon višemjesečnih razgovora ovih dana je u radnom posjetu općini Prozor - Rama bio gosp. Drago Čuljat, osoba koja je iskazala interes za osnivanje tvrtke za proizvodnju tekstilnih proizvoda u ovoj općini.
Tijekom boravka u Prozoru - Rami, gospodin Čuljat je sa svojim suradnicima izvršio pregled pogodnih lokacija za formiranje tvornice, te izvršio ostale pripremne radnje za otvaranje proizvodnog pogona.

Kao najpogodnija lokacija utvrđena je postojeća tvornica u vlasništvu Dekorative d.o.o. Prozor - Rama, koja je smještena u Gračacu. Konkretni dogovori sa direktorom tvrtke Dekorativa privedeni su kraju, definirana je cijena i ostali uvjeti, te se uskoro može očekivati i kupoprodajni ugovor.

Ažurirano Subota, 21 Siječanj 2012 00:19 Više...
 

Statistika župe Gračac

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 7
LošeOdlično 

Već odavno, na početku svake godine, prilikom blagoslova obitelji, sve župe ramskog kraja prakticiraju izradu statistike za proteklu godinu (broj župljana, rođenih-krštenih, umrlih, vjenčanih parova itd.)

Zbog više razloga, statistika od godine do godine većinom se razlikuje.
Ako podatke za prošlu godinu usporedimo s onima za 2010. godinu,  župa Gračac ima manji broj župljana.

 

Župa GRAČAC

 

MATICA

2006.

2007.

2008.

2009.

2010.

2011.

KRŠTENI

18

13

16

15

13

16

UMRLIH

11

11

11

20

10

12

VJENČANIH

7

10

12

9

16

27

PRVOPRIČESNIKA

14

17

16

9

17

16

Ažurirano Srijeda, 11 Siječanj 2012 12:57 Više...
 

Dovršeni radovi na crkvi Sv. Ante u Gračacu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 7
LošeOdlično 

Nakon što je ogradio i uredio okoliš crkve (crkveno dvorište) te u lijepo uređenom travnjaku ispred crkve postavio kip svetog Ante Padovanskog (kiparski rad Kuzme Kovačića) i osvijetlio ne samo eksterijer crkve nego i cijeli park oko crkve , fra Jure Perić uspio je nekoliko dana prije Božića okončati radove na tornju crkve koji je sada, ne samo zbog estetskih nego prije svega zbog funkcionalnih razloga , viši za 4 metra.

Radove je , prema projektu inž. Ante Tomića ,izvela lokalna građevinska tvrtka Ometala d.o.o. a toranj je zidan specijalnom opekom i obložen sedrom kako bi se uklopio u postojeće zidove crkve .

Zvona su elektrificirana i zaštićena mrežom ,a promijenjen je i bakreni lim kojim je bio pokriven toranj i sakristija.Isto tako fra Jure je ,uz pomoć svojih župljana , bivših župljana , braće redovnika te uz pomoć općine Prozor-Rama u relativno kratkom periodu uspio skupiti novac i umjesto starih, uglavnom nefunkcionalnih prozora, postaviti vitražne prozore (vitraje) izvandrednih kolorita koje je uradio Đuro Seder , jedan od vodećih slikara sakralne umjetnosti u Hrvatskoj , inače autor freske svetog Ante koja se nalazi na zidu iza oltara crkve.

Ažurirano Subota, 07 Siječanj 2012 16:17 Više...
 

Polnoćka u Gračacu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 7
LošeOdlično 

U ponoć čuju se zvona na crkvi Sv. Ante Padovanskog u Gračacu. Rođen je Isus, maleno djete u štalici.

Svečano je služena sveta misa polnoćka. Sama riječ polnoćka znači rođenje Isusa Krista u Betlehemu.

Uz mnoštvo puka i radosno pjevanje zbora svečano smo dočekali Božić.  Svečanu svetu misu je predvodio naš župnik fra Jure Perić i pomoćni vikar fra Andrija Cvitanović.

Župnik fra Jure je u svojoj propovijedi naglasio veličinu Isusova rođenja , odnosno rođenja u štalici koje je simbol i žrtva za sve nas.

Crkva je bila svečano uređena, kako to i dolikuje za Božić. Njenu ljepotu činile su dva okićena bora, a u sredini velike jaslice u kojima se rodio Isus.

Svečano misno slavlje je proteklo u najboljem redu.  Župnik fra Jure je svima čestitao Božić, s porukom da je Božić blagdan obitelji i darivanja i stoga ga trebamo proslaviti u miru i zajedništvu.

 

Ažurirano Ponedjeljak, 26 Prosinac 2011 00:58 Više...
 

Čestitka za Božić

E-mail Ispis PDF

Na Božić slavimo rođenje Krista Gospodina, Utjelovljenu Riječ Božju, Svjetlo u tami. Bog izgovara svoje »da« ljudima, svakome čovjeku, dolazi mu ususret pun simpatije i ljubavi.

Čujemo poruku koja oduzima dah: Beskrajni, daleki Bog postaje u Isusu iz Nazareta čovjek, dijeli s nama naš život, dolazi u ovaj svijet. Nasuprot shvaćanju da se Bog Beskrajni ne može objaviti na ljudski način, već da kao Nepribliživi ostaje nedostupan i nedohvatljiv, tako dalek da ljudi njegovo ime izražavaju pojmom Riječ – nasuprot tome Ivan poručuje: dogodilo se nešto neviđeno. Ta Riječ, taj daleki Bog je postao Tijelo, ušao je u ovaj svijet u jednom čovjeku. Više Ga se ne mora tražiti u beskrajnosti svemira. Ne, sada je Bog na našoj zemlji, rođen kao ljudsko dijete. I on je iskusio život koji mi živimo: biti rođen, morati učiti, imati uspjeha i neuspjeha, osjetiti umor i neprijateljstvo i na kraju mučno umrijeti.

Svim župljanima i ljudima dobre volje SRETAN  I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ želi  portal gracac.info

 

 

Ažurirano Nedjelja, 25 Prosinac 2011 10:34
 


Stranica 5 od 13

Uredništvo

Eko udruga „Mladi i priroda“
88443  Gračac bb, Prozor -Rama
Bosna i Hercegovina

Vremenska prognoza za Gračac