Gračac

www.gracac.info

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Vijesti
Vijesti

Prva pričest u našoj župi

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 4
LošeOdlično 

Već tradicionalno, na Bijelu nedjelju (Mali Uskrs), u našoj župi tijekom svečanog misnog slavlja upriličeno je slavlje Prve svete Pričesti. Svečanu sv. Misu u 11 sati uz koncelebraciju fra Mate Topića, definitora Provincije Bosne Srebrene, predvodio je i pod njom propovijedao župnik fra Jure Perić. U prigodnoj propovijedi župnik fra Jure, između ostaloga istaknuo je značenje mira, zajedništva, ljubavi i vjernosti datim obećanjima.

Misno slavlje osim članova župnoga zbora, svojim recitacijama i čitanjem prigodnih nedjeljnih čitanja uljepšali su i sami prvopričesnici.Tijekom prinosa darova prvopričesnici su prinijeli: Bibliju, križ, svijeću i krsnu haljinu.Prije završnog blagoslova i zajedničkog fotografiranja, župnik je prvopričesnicima uputio riječi ohrabrenja te se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ove svečanosti.

Poslije svečanog euharistijskog slavlja uslijedilo je narodno veselje, nakon kojega su prvopričesnici u obiteljskim kućama nastavili slavlje u krugu obitelji, rodbine i prijatelja.Ove godine u župi Gračac Prvu svetu Pričest primilo je jedanaestero prvopričesnika/ca i to: Ivona Drinovac, Magdalena Džalto, Valentina Šimunović, Matea Topić, Mihael Bilić, Karlo Džalto, Matej Stojanović, Dražen Šimunović, Domagoj Topić, Mihael Topić i Frano Zadro.

Ažurirano Ponedjeljak, 16 Travanj 2012 19:49 Više...
 

Otvorena tvornica na Gračacu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 11
LošeOdlično 

U vremenu gospodarske krize, svaka investicija i otvaranje radnih mjesta znači izvor egzistencije za sve one koje su na bilo koji način vezani za posao u koji je uložen kapital. Već desecima godina, mnogi su zbog posla napustili Ramu, tako da je postalo „normalno“ da se odlazi u druge zemlje i pronalazi posao kojega kod nas, zbog brojnih razloga jednostavno nema. Uz spomenutu krizu i uvjete koji kod nas vladaju, otvaranje proizvodnog pogona bilo koje vrste, dobiva na značaju.


Još od osamdesetih godina prošlog stoljeća Rama nije zabilježila otvaranje nekog ozbiljnijeg pogona ili tvornice. Ono što je nekad bio stup proizvodnje u našoj općini, nije funkcioniralo prema načelima tržišnog gospodarstva, uz to rat i poslijeratna privatizacija, pljačka i devastacija svih proizvodnih pogona doveli su do toga da danas praktično i nemamo proizvodnju bilo kojeg tipa. Današnjim datumom, prekida se dugogodišnji niz bez otvaranja pogona i proizvodnje. Blagoslovom i svečanim presijecanjem vrpce, danas je na Gračacu otvorena tvornica trikotaže „Rama tex“ koja će, prema planiranome u početnoj fazi rada zaposliti stotinjak osoba.

 

Ažurirano Nedjelja, 15 Travanj 2012 12:53 Više...
 

Uskrs u Gračacu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 6
LošeOdlično 

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan uskrsnuća Isusa Krista. Uskrs je pomičan blagdan zasnivan na lunarnom kalendaru sličnom ali ne identičnom hebrejskom kalendaru. 
U zapadnom kršćanstvu Uskrs uvijek dolazi na nedjelju između 22. ožujka i 25. travnja, a u istočnom kršćanstvu između 4. travnja i 8. svibnja.

U našoj župi proslavljen je najveći kršćanski blagdan Uskrs. Služena je sveta misa po običaju rana u 8:30 i pučka u 11 sati.
Veliki dio župljana je došao slaviti svetu misu i uskrslog Krista.

Puna crkva je odzvanjala uskrsnim pjesmama koje je pjevao naš crkveni zbor.
Župnik fra Jure je svim župljanima čestitao Uskrs u poruci:

"Danas je nedjelja uskrsnuća Gospodinova - USKRS. S ovog slavlja odlazimo obnovljeni jer smo sjedinjeni sa svojim Otkupiteljem, a radost koja nam je darovana po njegovu uskrsnuću neka bude podjeljena ljudima s kojima živimo radimo i susrećemo se. Budimo blagoslovljeni Kristovi učenici koji će svoje otkupljenje živjeti obdarujući dobrotom svoje bližnje".


Također za vrijeme mise smo dobili jednu članicu, a to je Mihaela koja je danas  pod pučkom misom primila sakramenat krštenja.

Ažurirano Nedjelja, 08 Travanj 2012 20:16 Više...
 

Uskrsna čestitka

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 4
LošeOdlično 

Neka Vam Uskrsno svijetlo isplete dar od sreće,
zdravlja, mira i ljubavi.
Neka u vaše domove uđe uskrsli Isus i blagoslovi vaše obitelj!
Svjetlo uskrsnuloga Krista neka vas obasja!
Vatra uskrsne radosti neka gori u srcima našim!

Po smrti i uskrsnuću Gospodina našega neka se ujedine srca vjernih. Da bi si crkve mogle pružiti ruke prije svega potrebna je poniznost i poslušnost onomu koji je za nas i naše spasenje umro na križu.

Župljanima župe Gračac i svim ljudima dobre volje Sretan Uskrs želi gracac.info.

 

 

Ažurirano Nedjelja, 08 Travanj 2012 13:09
 

Rama-tex Gračac priprema otvaranje

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 24
LošeOdlično 

Kao što su svi zadnjih dana primijetili u našoj tvornici se nešto događa. Netko navrati da pogleda, a većina nema priliku pa im ovim putem želimo dati sliku iznutra.

Kao što svi znaju Konfekcija Gračac postoji još od 1988 godine kada je izgrađena tj. iduće godine je krenula sa radom nakon potpunog opremanja.

Bilo je tu najmodernijih strojeva za šivanje za ono vrijeme, sve do parnih presa i pegli za konfekciju i mehanoveza sa 6 glava i kompjutorskim upravljanjem koji je mogao izvesti na tkanini sve što poželimo.

Bilo je tada i posla preko glave. Preko 60 ljudi uglavnom iz okolice, našlo je zaposlenje u njoj. Jedan dio šio je navlake za prvu ugradnju u kamione za njemački Isringhaus iz Lemga, dok je drugi dio radio program univerzalnih navlaka za automobile.

Ažurirano Četvrtak, 12 Travanj 2012 13:30 Više...
 


Stranica 4 od 13

Uredništvo

Eko udruga „Mladi i priroda“
88443  Gračac bb, Prozor -Rama
Bosna i Hercegovina

Vremenska prognoza za Gračac