Gracac.info

Internet portal mjesta Gračac općina Prozor-Rama

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Vijesti
Vijesti

Obavijest za članove groblja Ban Brdo

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 1
LošeOdlično 

Dana 3. lipnja 2012. godine služiti će se sveta misa na novom groblju Ban Brdo pa je potrebno izvršiti uređenje (čišćenje) groblja, njegove okoline i pristupnog terena.

Mole se svi članovi groblja da se odazovu ovoj akciji koja će se održati u popodnevnim satima 31. svibnja 2012. godine (četvrtak).

ODBOR

 


Ažurirano Nedjelja, 27 Svibanj 2012 17:41
 

Raspored blagoslova polja u župi Gračac

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 9
LošeOdlično 

Stoljećima se u našem kraju obavljaju obredi blagoslova polja. Počinje o blagdanu Sv. Marka i traju do blagdana Sv. Petra i Pavla. Obredi blagoslova polja drže se od davnina po grobljima, tako da svako selo ima svoj blagoslov.

Kako se u našem kraju oduvijek živjelo od zemlje i svoga rada, s puno pouzdanja u Božije proviđanje molilo se da Bog sačuva usijeve i podari rodnu godinu.

Tako se blagoslov polja kod nas zove blagoslov, valjda da ne bismo lomili jezik.

Ažurirano Ponedjeljak, 23 Travanj 2012 00:17 Više...
 

Prva pričest u našoj župi

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 4
LošeOdlično 

Već tradicionalno, na Bijelu nedjelju (Mali Uskrs), u našoj župi tijekom svečanog misnog slavlja upriličeno je slavlje Prve svete Pričesti. Svečanu sv. Misu u 11 sati uz koncelebraciju fra Mate Topića, definitora Provincije Bosne Srebrene, predvodio je i pod njom propovijedao župnik fra Jure Perić. U prigodnoj propovijedi župnik fra Jure, između ostaloga istaknuo je značenje mira, zajedništva, ljubavi i vjernosti datim obećanjima.

Misno slavlje osim članova župnoga zbora, svojim recitacijama i čitanjem prigodnih nedjeljnih čitanja uljepšali su i sami prvopričesnici.Tijekom prinosa darova prvopričesnici su prinijeli: Bibliju, križ, svijeću i krsnu haljinu.Prije završnog blagoslova i zajedničkog fotografiranja, župnik je prvopričesnicima uputio riječi ohrabrenja te se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ove svečanosti.

Poslije svečanog euharistijskog slavlja uslijedilo je narodno veselje, nakon kojega su prvopričesnici u obiteljskim kućama nastavili slavlje u krugu obitelji, rodbine i prijatelja.Ove godine u župi Gračac Prvu svetu Pričest primilo je jedanaestero prvopričesnika/ca i to: Ivona Drinovac, Magdalena Džalto, Valentina Šimunović, Matea Topić, Mihael Bilić, Karlo Džalto, Matej Stojanović, Dražen Šimunović, Domagoj Topić, Mihael Topić i Frano Zadro.

Ažurirano Ponedjeljak, 16 Travanj 2012 19:49 Više...
 

Otvorena tvornica na Gračacu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 11
LošeOdlično 

U vremenu gospodarske krize, svaka investicija i otvaranje radnih mjesta znači izvor egzistencije za sve one koje su na bilo koji način vezani za posao u koji je uložen kapital. Već desecima godina, mnogi su zbog posla napustili Ramu, tako da je postalo „normalno“ da se odlazi u druge zemlje i pronalazi posao kojega kod nas, zbog brojnih razloga jednostavno nema. Uz spomenutu krizu i uvjete koji kod nas vladaju, otvaranje proizvodnog pogona bilo koje vrste, dobiva na značaju.


Još od osamdesetih godina prošlog stoljeća Rama nije zabilježila otvaranje nekog ozbiljnijeg pogona ili tvornice. Ono što je nekad bio stup proizvodnje u našoj općini, nije funkcioniralo prema načelima tržišnog gospodarstva, uz to rat i poslijeratna privatizacija, pljačka i devastacija svih proizvodnih pogona doveli su do toga da danas praktično i nemamo proizvodnju bilo kojeg tipa. Današnjim datumom, prekida se dugogodišnji niz bez otvaranja pogona i proizvodnje. Blagoslovom i svečanim presijecanjem vrpce, danas je na Gračacu otvorena tvornica trikotaže „Rama tex“ koja će, prema planiranome u početnoj fazi rada zaposliti stotinjak osoba.

 

Ažurirano Nedjelja, 15 Travanj 2012 12:53 Više...
 

Uskrs u Gračacu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 6
LošeOdlično 

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan uskrsnuća Isusa Krista. Uskrs je pomičan blagdan zasnivan na lunarnom kalendaru sličnom ali ne identičnom hebrejskom kalendaru. 
U zapadnom kršćanstvu Uskrs uvijek dolazi na nedjelju između 22. ožujka i 25. travnja, a u istočnom kršćanstvu između 4. travnja i 8. svibnja.

U našoj župi proslavljen je najveći kršćanski blagdan Uskrs. Služena je sveta misa po običaju rana u 8:30 i pučka u 11 sati.
Veliki dio župljana je došao slaviti svetu misu i uskrslog Krista.

Puna crkva je odzvanjala uskrsnim pjesmama koje je pjevao naš crkveni zbor.
Župnik fra Jure je svim župljanima čestitao Uskrs u poruci:

"Danas je nedjelja uskrsnuća Gospodinova - USKRS. S ovog slavlja odlazimo obnovljeni jer smo sjedinjeni sa svojim Otkupiteljem, a radost koja nam je darovana po njegovu uskrsnuću neka bude podjeljena ljudima s kojima živimo radimo i susrećemo se. Budimo blagoslovljeni Kristovi učenici koji će svoje otkupljenje živjeti obdarujući dobrotom svoje bližnje".


Također za vrijeme mise smo dobili jednu članicu, a to je Mihaela koja je danas  pod pučkom misom primila sakramenat krštenja.

Ažurirano Nedjelja, 08 Travanj 2012 20:16 Više...
 


Stranica 4 od 13

Urednica

Matea Džankić
Gračac bb,
88443  Gračac, Prozor -Rama
Bosna i Hercegovina

Email: mateadzankic25@gmail.com

Vremenska prognoza za Gračac