Gracac.info

Internet portal mjesta Gračac općina Prozor-Rama

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Vijesti
Vijesti

Video-kolo: Proslava Svetog Ante na Gračacu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 5
LošeOdlično 

Video zapis proslave Svetog Ante na Gračacu konačno je završen.

S obzirom na skromne tehničke mogućnosti našeg portala konačno smo uspjeli montirati i staviti na internet video-zapise  s proslave Svetog Ante na Gračacu.

 

Bila bi prava šteta  ne objaviti predivno kolo što su igrali naši župljani.

Klikom na opširnije možete pogledati video zapis.

 

Ažurirano Petak, 27 Srpanj 2012 11:14 Više...
 

Foto: Odmorište i plaža Gračac

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 10
LošeOdlično 

Dugogodišnje ulaganje u izgradnju Odmorište i plaža Gračac konačno se isplatilo. Veliki broj mještana sa Gračaca a i drugih mjesta dolaze se kupati i osvježiti na ovoj dobro uređenoj plaži.

Prošli tjedan na plaži je bilo preko 150 kupača što je rekord za ovo naše malo mjesto.

Još jednom ispred uredništva gracac.info zahvaljujem udruzi Ramska dolina i gospodinu Ivici Šimunoviću što je pokrenuo akciju čišćenja i uređenja plaže i prostora oko nje.

Nadam se da će i u buduće plaža biti uređena , te da će i mještani prepoznati kvalitetu ovog projekta i pomoći u održavanju istog.

Ažurirano Srijeda, 04 Srpanj 2012 23:23 Više...
 

Divin dan - Kedžara

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 6
LošeOdlično 

Danas je "Divin dan" na Kedžari, stoga vam donosimo nekoliko riječi o ovoj legendi: Rijetki su krajevi koji nemaju neku svoju legendu iz prošlosti. Jedna od poznatijih legendi ramskog kraja, svakako je legenda o Divi Grabovčevoj. Usmene predaje koje su se prenosile s koljena na koljeno, zabilježio je i u svojoj knjizi "Djevojački grob“, objavio Ćiro Truhelka, hrvatski arheolog i povjesničar umjetnosti. Legenda o Divi Grabovčevoj govori o mladoj djevojci koja je živjela u Rami u vremenu turske vladavine na ovim prostorima

HTV2 01.07.2012. 12:00

Duhovni velikani: Diva Grabovčeva, dokumentarni film

Svakog ljeta tisuće hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na Kedžaru, na Vran-planini. Vjeruju da će njihove molitve biti uslišane. Divu Grabovčevu smatraju mučenicom. Diva je bila katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Tome su se usprotivili u početku i njegovi roditelji jer je Diva bila za njih Vlahinja, a i Divin otac Luka. No, mladi beg bio je uporan, pa je dobio dopuštenje svojih roditelja. Uz pomoć svojih kmetova Tahir-beg je ipak pronašao Divu na Vran-planini, a kad ga je ona još jednom odbila, od bijesa ju je usmrtio nožem. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Na njezinu grobu danas stoji brončani spomenik kipara Kuzme Kovačića. Kroz igrane scene i svjedočenja svećenika, povjesničara i hodočasnika ispričana je priča o životu i mučeništvu nevino stradale djevojke i priča o vječnom sukobu Dobra i Zla, Svjetlosti i Tame na ovim prostorima.


Urednik Redakcije religijskog programa: Mario Raguž

Scenarij: Miljenko Karačić
Redatelj: Miljenko Karačić
Producent: Draško Vrgoč

 

Ažurirano Nedjelja, 01 Srpanj 2012 10:10
 

Gračac na HRT-u

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 1
LošeOdlično 

Exsluzivno pogledajte  video Župa Gračac na HRT-u


 


 

 

Ažurirano Ponedjeljak, 25 Lipanj 2012 22:46
 

Proslava svetog Ante na Gračacu

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 9
LošeOdlično 

Jučer u našoj župi je upriličena vanjska proslava sv. Ante za vjerni puk ramskoga dekanata. Svečano euharistijsko slavlje uz koncelebraciju 19 svećenika u 11 sati ispred župne crkve, predvodio je i pod njom propovijedao Uzoriti Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup. Riječi dobrodošlice i pozdrava uputila je nasa župljanka Marija Šimunović obučena u narodnu nošnju. Poslije riječi blagoslovne molitve Uzoriti kardinal Puljić uz pratnju fra Jure i fra Mate, blagoslovio novopostavljene vitraje u župnoj crkvi.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić između ostaloga istaknuo je kako trebamo poticati i živjeti pozitivni životni stav odnosno zahvaljivati Bogu za baštinu vjere koje trebamo biti svjesni i koju treba istinski živjeti i prenijeti budućim naraštajima. Propovijed je završena pozivom okupljenima, a posebno mladima da se ne boje života nego da poput sv. Ante stave Isusa u središte svoga života, razvijajući pouzdanje u Boga i učiti se Boga slušati i čuti. Euharistijsko slavlje završilo je zahvalnim govorom župnika fra Jure Perića, koji se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju ove svečanosti.

Ažurirano Nedjelja, 17 Lipanj 2012 22:16 Više...
 


Stranica 3 od 13

Urednica

Matea Džankić
Gračac bb,
88443  Gračac, Prozor -Rama
Bosna i Hercegovina

Email: mateadzankic25@gmail.com

Vremenska prognoza za Gračac