Gracac.info

Internet portal mjesta Gračac općina Prozor-Rama

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Vijesti
Vijesti

Kućani

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 74
LošeOdlično 

Kućani su smješteni u nešto bližoj strani između brda Čumbera (1053), Klečke stijene ili Vijara (1154)  i Rajna (1022). Kuće su uglavnom na okupu i dijele se na gornji i donji dio sela. Glavni izvor vode je u selu Klanci, koje je svojom sviježinom napajao cijelo selo. I donji dio sela Krejići, ima vodu Bašinicu, ali ona ljeti uglavnom presuši. Nešto dalje od sela su vode Gornja i Donja sedra. Zapadno od sela je potok Zaratje u koji utiječu Budimerovac, Bolandža, Klimenta ili Stogirski potok  Barevine.

Ažurirano Četvrtak, 30 Rujan 2010 22:22 Više...
 

Lovnica

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 21
LošeOdlično 

Lovnica je novo naselje oko Velike i Male Lovnice do ceste, a pripadaju mu i dvije obitelji nastanjene "Na krivini". najveći broj stanovnika ovog naselja čine i obitelji iz Vladića, Pavlovića i Šimunovića (Begovića) i Topća (Sarajlića), koje su se od sedamdesetih godina 20. stoljeća postupno doseljavale i u gradile nove kuće. Ovaj prostor nekadašnjih pivnica i po kojega mlina posao je pretijesan za nove sanovnike, ali ipak ih je uspio sve primiti. danas u Lovnici živi 100 sanovnika. u 28 obitelji.

 

Ažurirano Četvrtak, 30 Rujan 2010 15:44 Više...
 

Gračanica

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 7
LošeOdlično 

Uz prometnicu Jablanica - Prozor, 9 km od Prozora, nalazi se naselje koje se danas naziva Gračanica, iako nekoliko kuća pripada selu Volujak smještenom na ušću rijeke Volujače u Ramu. Gračanica je novije naselje u kojem su tridesetih godina dvadesetog stoljeća bile svega čeiri kuće od kojih je u jednoj bila putareva obitelj, a jedna je bila kavana.

 

 

Ažurirano Četvrtak, 30 Rujan 2010 16:03 Više...
 

Ustirama

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 40
LošeOdlično 

Selo je nastalo oko Ustiramskog potoka koje se ulijeva u Jablaničko jezero. Ime je dobio po ušću Rame u Nerevu koje je prije nastanka jezera bilo u blizini sela. Prema nekim ovo selo je dobilo ime od riječi usta (tur.) što znači majstor, umjetnik. tome u prilog ide predaja koja govori da je tu s druge strane Rame bila kovačnica gdje su živjeli i radili majstori i kovači. prije potopa jezera selo se širilo prema rijeci Rami. Kasnije se pomiče uzvodno koliko je bilo moguće. Gradnjom novih kuća, nakon nakon nastanka Jablaničkog jezera, Ustirama se širi i na drugu stranu jezera gdje nasaju naselja Jasen, Ovćina i Rat.

 

Ažurirano Četvrtak, 30 Rujan 2010 16:05 Više...
 

Trišćani

E-mail Ispis PDF
Ocjena: / 33
LošeOdlično 

Naselje je smješteno oko Trišćanskoga potoka, koji izvire u Perunu pod planinom Baćinom i teče prema sjeveroistoku, a ulijeva se u rijeku Ramu, danas u Jablaničko jezero.dolina mu je tijesna i duboka sa izrazito strmim stranama. Desno su Guljeve kuće, Osoje, Luke, Grabovi. Lijeva strana je ispresijeceana manjim potočićima od koji su najvažniji Pratilo i Šćulovac. Trišćane je činilo nekoliko manjih zaselaka, a to su Luke, Skok-Jakići, Vrtača, Kovačevi, Pilipovići. Uim je naseljima tridesetih godina dvadesetog stoljeća živjela 21 katolička obitelj.

Ažurirano Srijeda, 29 Rujan 2010 23:53 Više...
 


Stranica 13 od 13

Urednica

Matea Džankić
Gračac bb,
88443  Gračac, Prozor -Rama
Bosna i Hercegovina

Email: mateadzankic25@gmail.com

Vremenska prognoza za Gračac