Kontakti

Gracac.info

 

Na ideju da napišem ovaj prilog naveo me jedan razgovor od prije par dana. Čovjek sa strane me posjeti i divi se našem potoku i u svemu tome me priupita zašto ne gajimo ribu tu, kada već eto imamo predivan potok i zemlju pogodnu za bazene za uzgoj ribe.

A što sam mogao, osim da sa tugom odgovorim kako naš potok nije pogodan za to, barem u ovome dijelu koji prolazi kroz selo.
Sjećam se da smo se kao djeca igrali cijelo ljeto na potoku, kada nas roditelji nisu mogli odvesti na jezero.

Tu smo pravili brane i mala jezera za kupanja u bistroj i ledenoj vodi. Koliko smo se samo puta napili te vode.
Ribe pastrmke je stvarno bilo u izobilju u svakom viru po nekoliko, tako da je nije bio problem uhvatiti i golim rukama.
Ta naša pastrmka sa crnim i crvenim pjegama dolazila je na mrijest iz rijeke Rame i tu ostajala.
Priča se da je nekada ta naša ramska pastrmka bila delikatesa koja se nosila caru u Beč.

 

Gotovo idilična slika našeg potoka.


A gdje je sada ta pastrmka, jer u potoku više nije, u rijeci Rami je sve manje usprkos poribljavanju svake godine.
Posljednjih godina se sistematski uništavala izlovom do posljednjeg primjerka. Uz sve to je išlo poribljavanje jezera sa drugim vrstama ribama koje su sprječavale prirodni put  ribe do naših tekućica.
I same klimatske promjene su uzrokovale sve češće bujice koje uništavaju biljni i životinjski svijet u potoku koji se sve teže oporavlja.
Nas par entuzijasta smo u par navrata donosili riblju mlađ i mlade ribe u većim količinama i poribljavali potok.
Teško su se navikavale na okolinu i preživljavao je manji broj primjeraka, a sve radi sve većeg zagađivanja jer pastrmka kao niti jedna riba traži velike količine čiste vode bogate kiseonikom.
Postali smo civilizacija koja se polako guši u svome otpadu,a tako jako malo činimo da nešto promijenimo.
Taj otpad bacamo tu oko sebe ne razmišljajući puno o posljedicama.
Tužno je kada se prošeta donjim tokom našeg Trišćanskog potoka i pogleda kakvog se tu sve otpada može naći u vodi ili okolo izbačenog bujicom.
Najbolje vidimo zagađenost kada potok nabuja i ponese smeće prema jezeru.

 

Trišćanski potok nakon obilnih kiša.


Nađe se koja riblja konzerva.


Ima tu svega počevši od limenih konzervi, raznoraznih plastičnih boca od piva, sokova ili deterdženta, pa sve do auto guma. To su sve stvari koje već izdaleka možemo opaziti.

 

Netko je uživao u pivu, a plastična boca je završila u vodi.


Najžalosnije izgledaju najlonske kese iz trgovina koje su sve tu negdje završile zakačene za drveće ili kamenje i teško ih je i ukloniti.
Organski otpad koji truli nije problem, već sama plastika. Moramo znati da treba preko 1000 godina da ta plastika struli, a problem je što njenim raspadom se stvaraju kojekakvi kemijski otrovni spojevi.
Uz sve to čitav teren na kome se selo nalazi je pjeskovito i lako sve otpadne vode iz naših kuća i okućnica dolaze do potoka.

 

 

O uljima koja iz naših automobila polako kapajući stižu do vode i kojekakvih kemikalija koje se koriste Da li razmišljamo da vodom i zrakom sva ta onečišćenja dolaze u naš organizam, očito ne.
Srećom pa se u zadnje vrijeme radi na otkupu metala tako da nemamo više olupina automobila oko potoka i na našim livadama. Još kada se počne raditi na otkupu stakla i plastike kao sekundarnih sirovina biće i prilike da koliko toliko očistimo okoliš od nakupljenoga smeća.

 

 

Prestanimo za sada sa bacanjem tih kesica i bočica kada već imamo organiziran prijevoz otpada, a rad na kolektoru za kanalizaciju sigurno nećemo dočekati u dogledno vrijeme.
Barem se nekako uključimo u ekološku akciju  čiji je moto „Manje smeća, više cvijeća“, lakše će disati priroda a sa njom i mi.

Tekst i slike pripremio Milenko Krajinović.