Gračac

www.gracac.info

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Dobro došli na Gračac

Trišćani

E-mail Ispis PDF

Naselje je smješteno oko Trišćanskoga potoka, koji izvire u Perunu pod planinom Baćinom i teče prema sjeveroistoku, a ulijeva se u rijeku Ramu, danas u Jablaničko jezero.dolina mu je tijesna i duboka sa izrazito strmim stranama. Desno su Guljeve kuće, Osoje, Luke, Grabovi. Lijeva strana je ispresijeceana manjim potočićima od koji su najvažniji Pratilo i Šćulovac. Trišćane je činilo nekoliko manjih zaselaka, a to su Luke, Skok-Jakići, Vrtača, Kovačevi, Pilipovići. Uim je naseljima tridesetih godina dvadesetog stoljeća živjela 21 katolička obitelj.

Više...
 

Karta Gračaca

E-mail Ispis PDF

Gračac je naselje nastalo krajem devetnaestoga stoljeća. Počinje se formirati najprije uz ušće Trišćanskog pooka u rijeku Ramu, odnosno u Jablaničko jezero, a kasnije se širi uzvodno sve do današnjeg naselja Trišćani.

Najprije je sagrađena crkva 1893.godine i župna kuća, a poslije započinju nicati obiteljske kuće u vrlo tijesnom prostoru oko potoka. Crkva i prometnica Jablanica - Prozor i dalje prema Zagrebu, bili su temelj budućrg središta župe i naselja Gračac.

 

Više...
 


Stranica 91 od 93

Uredništvo

Eko udruga „Mladi i priroda“
88443  Gračac bb, Prozor -Rama
Bosna i Hercegovina

Vremenska prognoza za Gračac


 

Anketa

Iz kojeg ste zasoka?
 

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33